Publicerat av on Jan 8, 2017 i alkostopp, Hälsa, Personligt | Inga kommentarer

100 dagar utan alkohol!!! Så skrev jag in min mobilkalender för snart två månader sedan. Och i dag uppnådde jag målet. Otroligt häftigt. När mobilen påminde mig i morse kände jag en enorm stolthet över mig själv. Jag har klarat det. Jag är ingen nykter alkoholist, snarare alko-less. Less på livet som kretsar kring alkohol – pirret, klirret och stirret i glasen. Less på alkoholnormen.

Allt började i höstas med satsningen Soberoctober – drick mindre, upptäck mer  som tidningen Norran startade för några år sedan för att få människor att se över sina alkoholvanor och ta en vit månad. Jag testade för ett par år sedan och tyckte att det var väl ok, det gick bra att inte dricka under månad. Inget särskilt hände. Jag vara bara lite fräschare än vanligt. Jag är ju inte precis någon alkoholist heller. Jag dricker ju måttligt. Eller?

I år var det dags igen. På jobbet delades det ut alkoholfria dryckesprover i foajén av personalklubben. Jag hade redan bestämt mig. Oktober skulle bli alkoholfri. Jag behövde hushålla med all min energi, att slösa bort den på alkohol kändes inte längre bra. Jag plockade på mig lite knappar med deras budskap om SoberOctober och fäste på jackan. Det gäller att gå all-in. Inte hymla. Snart var diskussionerna igång. Flyktiga bekantskaper ville veta mer om mitt alkostopp. Jag gav bort mina knappar och upplyste om satsningen till höger och vänster. Maken hakade också på. Jag upptäckte att många vill ta alkostopp men inte riktigt vågar för sina vänner. En väninna sa: ” Om jag inte dricker på fest kommer alla tycka att jag är en grå tant”. Ska det behöva vara så?

Alkoholnormen är stark. Ingen vill ju vara en tråkig typ. ”Drick nu så du blir rolig!” som den tornedalska familjen säger till den försupne pappan i humorgruppen Klungan som inget hellre vill än att vara nykter. När han tvekar för att han för en gångs skull vill träffa barnbarnen nykter så dräper hans fru till med att: ”Jo, jo, det var som när du skulle ta en vit månad och du förlorade alla kunder i företaget.” Hon ställer fram en flaska Bacardi framför honom ivrigt påhejad av sonen som vill att pappa ska dricka fort innan barnbarnen kommer. Han måste ju hinna bli rolig.

 

Det är förstås på skämt, ingen tvingar väl någon att dricka för att bli rolig? Inte ens du själv, eller?  Att byta perspektiv som i Klungans sketch är nyttigt. Nog är det många som har trugat sina vänner att ta en glas vin trots att de inte vill. Och visst har du tagit ett glas för att bli lite ledigare och mer avspänd i sällskapet?

Att ta en vit månad är bra för att låta de inre organen vila, att återhämta sig för att dricka mer måttligt är ett argument. Det bet på mig. När jag läste att det är ännu bättre att ta en paus i minst tre månader för ännu bättre effekter. Då bestämde jag mig för att fortsätta. Tre månader eller hundra dagar. Det ska jag väl fixa. När jag började räkna efter så var det strax efter jul. Just i dag, nämligen, som jag skulle ha uppnått 100 dagar. Ingen vinglögg, ingen irish coffee, ingen portvin till stiltonosten, ingen champagne på nyår, ingen julöl, ingen nubbe och inga ”guldkantade” rödvinsglas på fredagskväll för att slappna av efter jobbet. Pjuh! Vilken befrielse. Jag stängde av allt. Allt eller inget är ofta mitt motto.

En bekant tyckte att jag gjorde det bra med alkostopp men la till: ”Du valde ju den sämsta perioden förstås.” Och syftade på att det var jultid i antågandet. ”Eller inte?” svarade jag. Det är väl under alla högtider vi dricker som mest och aldrig slutar ens tills påska, midsommar, semestern…

Du har väl sett den här reklamen?

 

Vilka fördelar har jag då upptäckt?

 • Humöret. Det har blivit jämnare. Jag är allmänt gladare. Skrattar oftare än förr trots sjukt mycket på jobbet. Min make upplever också att jag är allmänt gladare.
 • Relationer. Mina relationer till min familj och vänner känns mer avslappnade och fördjupade. Jag är mer lyhörd på deras behov när jag är det också på mina egna.
 • Självmedkänsla. Ömheten till mig själv har ökat. Jag möter alla min känslor, både goda och dåliga, utan att dränka dem i alkohol. Jag ältar mindre. Firar med goda middagar, slappnar av med yoga eller en god bok istället. Jag är stolt över att jag tror på min egen förmåga att inte måsta dricka vin i alla sammanhang. Jag bottnar i mig själv mer.
 • Känslolivet. Jag pussar oftare på min man och ger honom kramar för att jag uppskattar hans sällskap mer än någonsin.
 • Fysiskt. Jag har gått ned i vikt. Några kilon försvann i ett nafs utan att jag behövde anstränga mig. Dessutom är jag allmänt piggare och klarare i huvudet.
 • Utseende. Förutom att gå ner i vikt känns både hår och hud vackrare.
 • Kreativitet. Jag har alltid varit påhittig och kreativ. Men nu känner jag mig än mer kreativ och målfokuserad för att verkligen genomföra mina idéer.
 • Tid. Jag har fått mer tid till att göra saker. Upptäcka nya intressen. Min man och jag har deltagit i poesiworkshop, tagit fler goda fikastunder istället för att gå på krogen och dessutom har vi börjat inressera oss mer aktivt tillsammans i DNA-släktforskning. 
 • Energisk. Min energi är bättre. Jag får helt enkelt mer saker gjorda under min vakna tid, jag är mer effektiv.
 • Sömn. Jag har haft en hektisk höst både på jobbet och privat. Att inte dricka har varit mycket välgörande för min sömn. Jag sover i och för sig regelbundet alla dagar mellan kl. 22 och kl.6 sedan några år, men att inte dricka har fördjupat sömnen.
 • Stress. Jag har varit tvungen att hitta andra sätt att slappna av än med ett glas rött. Lyssnat mer på kroppen, tränat och sovit mycket istället.
 • Socialt. Träffat vänner över en fika, lunchat, tränat , spelat spel eller promenerat tillsammans istället för att gå på krogen. Mycket mer givande. Det ältas mindre om oförrätter och skitsnack när man är nykter.
 • Träning. Det är ett skönt substitut att bygga upp sin kropp och bli hjärnstark. Träna minst två gånger i veckan i 40 minuter så händer det grejer.
 • Alkholfritt. Det finns massor av goda alkoholfria alternativ för vin, öl och champagne som dessutom du kan köpa i vilken vanlig mataffär som helst. Du behöver inte gå på bolaget.
 • Ekonomi. Du sparar pengar på att inte dricka. Inte bara själva inköpet utan även kringkostnader med mat och annat. Tendensen att överkonsumera och shoppa försvinner i många led.
 • Resor/Semester. Det går alldeles utmärkt att resa utan att dricka. Du kommer att vara mer utvilad när du kommer hem och full av upplevelser som inte handlar om vilka olika drinkar och viner du drack. Kanske kan du istället berätta om alla spännande upplevelser du haft? Upptäck mer.
 • Konserter. Att gå på konserter utan att dricka höjer upplevelsen flera snäpp. Du slipper bli kissnödig mitt i och kommer ihåg allt.
 • Förebild. Allt fler hakar på och tar ett stopp efter att jag har berättat om mitt.

Nackdelar då?

 • Socialt. De flesta vill gärna träffas för att ta ett glas eller ha fest. Det är inte så kul när man har alkostopp.
 • Afterwork. Det är påfrestande att höra hur nästan alla bara tjatar om hur snart efter jobbet de vill komma igång och dricka. Det sker överallt. Även på mitt gym går diskussionerna höga om när, var och hur fort man kan komma igång med ”det roliga.”
 • Fester. Fester som bara har alkohol på agendan är tröttsamt trista. Människor är trevliga fram tills de inte längre har kontroll på sitt drickande. Jag efterlyser större kreativitet som får alla att känna sig välkomna.

Vad händer nu då? 18 – 3. Ja, ja, ni fattar. Den alkolfria sidan vinner, förstås.

Jag har gått i mål med min egen utmaning med 100 dagar. Och jag har bestämt mig för att köra ett helt år. Det ska bli intressant att berätta om vad som har hänt fram till dess. I november testade jag mitt blodsocker och nästa gång ska jag göra det i februari, så då får jag se om det har blivit bättre. Även blodfetterna ska testas då, det blir spännande och se om det blivit några förbättringar allmänt.

Kanske vi kan göra något kul tillsammans utan att gå på krogen? Mejla mig gärna så hittar vi på nått: ingela@diggjo.com

Mer lästips:

Appar:

Smart alkohol – ta alkostopp med mindfullness
Alkoholkollen 

Poddar:

Askalas med Kitty Jutbring och Manne Forsberg.
Fyllepodden av IQ

Webb: 

Alkoholprofilen.se
Alkohol och cancer

Böcker: 

Glöm mig Alex Schulman om hans alkoholiserade mamma.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *