Publicerat av on Apr 24, 2016 i #blogg100, CJSE, kommunikation | Inga kommentarer

I över sex dagar har vi nu kört ledningsövningen CJSE 16 i Enköping med stridsskolor och militärer från 29 länder och fortfarande återstår det fyra dagars spel. Jag tillhör den civila sidan och jobbar med sociala medier och spelar både journalist och redaktör. Det blir långa dagar.

I mediecellen gör vi tv-inslag, tidning och uppdaterar i sociala medier från Bogaland som är fullt av konflikter. Landet är bankrutt och leds av en korrupt president. Befolkningen protesterar på gator och torg då det inte får ut sin lön.

För att krydda till det lite extra så finns det båtflyktingar på havet, en försvunnen ubåt och strider mellan diverse rebellgrupper kors och tvärs. Jisses, vilka nyheter att välja emellan. På träningssidan övas stabsledning och konfliktlösning.

 Vi sprider spelledningens konflikter och driver spelet framåt medialt. Arbetsspråket är engelska. Det här är en övning på många nivåer för alla. Vi lär oss om Försvarets olika uppdrag och de lär sig om hur media agerar i olika situationer. Otroligt givande.
 Arto Hirvelä från Seinäjoki, Finland och Ragnar Holldack från Hamburg, Tyskland har snickrat ihop en massa spännande inlägg i sociala medier åt mig. Allt ifrån anonyma cyberattacker och upplopp mot den snorrike presidenten. Vi har sjukt kul ihop med att skapa alla intriger som speldeltagarna ska agera på.  Det här är Harry Crawford, Kingston pastor i Kanadensiska armén. I spelet tillhör han den civila sidan och spelar också pastor. – Min grad i försvaret är major, men jag vill hellre bli titulerad pastor, säger han.

Vi har även en riktig tv-studio för att mediaträna olika officerare med flera i träningsledningen.  Amerikanen Robert Rorrer är TV16 i Bogalands nyhetsankare. Han väldigt rolig och tar sin roll på djupaste allvar. CNN släng er i väggen, säger jag bara. 

Peppe Lundberg och Isabell Herlöfsson är ett par av fotograferna på TV16. De är oerhört kreativa och fyndiga.
Rebecca Litzell, ingår i BFOR huvudkvarter och jobbar i Military Information Center, MIC,  under övningen motsvarar BFOR FN:s fredsstyrka. Hon är också medlem i Criscom. Hon är en av de som vi på pressidan ställer till svars i övningen. Hon snokar gärna efter vad vi håller på med. Så det gäller att hålla tyst om vad vi har för info så de inte hinner förbereda sig på våra attacker från spelsidan.

Inlägg 43/100 #blogg100

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *