Publicerat av on Apr 19, 2016 i #blogg100, kommunikation, Ledarskap | Inga kommentarer


Joråsåatt…nu har jag fått ett fint diplom för att ha gått Svenska Lottakårens grundläggande ledarskapsutbildning i två helger på Älvkarleö herrgård. Otroligt intensiva dagar med jobbiga insikter om mina tillkortakommanden men tack vare mina gruppdeltagare har också mina styrkor synliggjorts. Att gå ledarskapskurser kan bitvis vara en jobbig personlig utvecklingsresa.

Vi gjorde en skön feedback-övning, som vi skrev till varandra i vår lilla grupp på fem personer. Sedan läste vi upp det för varandra och lämnade över det med varm hand. Ingen kritik utan bara upplyftande saker som alla fick med sig för att utveckla vidare. Eller som våra kursledare sa: Att ge feed-back är att ge en gåva.

Vi formulerade feed-backen på detta sätt: 

  • Jag vill att du fortsätter med…
  • Att du gör mer av…
  • Att du börjar med…

Jag uppmanades att fortsätta med  följande: att vara diplomat, strukturera, att vara idé och ordningsförare, att vara ärlig och rak samt en bra omvärldsbevakare.

Alla i gruppen var ense om det jag borde göra mer av var att ta mer plats. Inte alltid så lätt med många starka viljor. Då backar jag oftare och blir diplomat.

Och slutligen att jag ska ta mer ledarskap. Det är ju det jag vill. För ledarskap handlar inte om att chefa utan om att leda. Att få alla i gruppen med på tåget, att ingen blir lämnad kvar på perrongen utan att alla har en biljett och rätt till en plats på tåget. I klar text så handlar gott ledarskap om att lyfta fram gruppens talanger och tillsammans lösa svåra uppgifter, då kan gruppen göra stordåd.

Det är som min rubrik säger: Chef är en position, ledarskap är en relation. 

Avslutar med en liten dikt:

Ledarskapets hemlighet

När du vårdar dig själv

kan du vårda andra

När du förstår dig själv

kan du förstå andra

När du leder dig själv

kan du leda andra

 

img_1390.jpg

Repkvadranten: Vi var tre mindre grupper om fem-sex personer som fick i uppdrag att leda och göra en valfri gruppövning för de andra två grupperna i en halvtimme. Vi var först ut med att grupperna under tystnad och med ögonbindel göra olika former med rep, som en triangel, fyrkant och slutligen med hela gruppen, en stjärna. De utsedde en ledare, som fick göra jobben, genom att styra och flytta runt deltagarna.

Den här övningen var nog roligast för oss som tittade på. De som inte jobbade i övningen tyckte den var trist, de hade väldigt lite koll på vad som hände. Vår utvärdering gav att den är nog roligare om alla får prata men inte se. Kan blir riktigt rörigt, men något roligare.

img_1360.jpg

Vårboken: Den andra gruppen utmanade våra grupper att på en halvtimme tillverka en vårbok med innehåll från växt-och djurriket. Vi fick papper, färgpennor, lim och snöre. Vi kastade oss ut i omgivningarna och rafsade ihop vårblommor som vitsippor, scilla och en och annan myra.

Vi var mest brutala ( den gröna boken), vi offrade en myra för konstens skull. De andra tyckte det var bestialiskt. Men de fick å andra sidan ihop en mycket konstnärlig produkt med skön göteborgshumor: ”Vi har vår i luften! Var har ni er?  Samarbetsmässigt så vann den andra gruppen då de var så kreativa och metodiska på hyfsat kort tid. Vi körde med en mer minimalistisk stil, lite text och blombuketter i 3d-effekt, som toppades med den döda myran.

img_1401.jpgimg_1413.jpg

Fem rep och en hink: Den här övningen föll båda lagen på läppen. Det var verkligen en riktig samarbetsövning, där deltagarna fick ett rep var att hålla i. Hinken fick inte nudda marken och tillsammans skulle vi hämta vatten, kliva över rep och runda träd innan vattnet tippades i en gemensam hink.

Vår plan att följa den som hade lägst gångtempo var genialisk, dessutom kommunicerade vi mycket med varandra. Vi vann inte, men vi hade bäst samarbete. Jag ska inte avslöja för mycket detaljer om hur man gör övningen då jag ska utmana mina vänner med den i sommar kanske. Skicka mig ett mejl, om du vill veta mer. Men jäkligt kul var det. Det här är ledarskap när det är som bäst.

img_1427.jpgimg_1434.jpgimg_1549.jpgimg_1429.jpg

När vi slutligen skildes i söndags så fick våra kära kursledare Carina von Konov och Carina Staaf varsin vårbok som minne från oss. Och de var så glada.

img_1655.jpg

Sedan måste jag ju avslöja att vi körde en ölprovning med öl från våra landsändars microbryggerier i lördagskväll. Det var riktigt skoj. Och ännu roligare var det att vårt lokala öl- UPA- Umeå Pale Ale från Umeå&me beer- vann hela testningen av cirka 12 öl på 12 personer. Inte illa. Att vi hade ett sånt bra microöl i Umeå var ju roligt, eller hur?

img_1637.jpg

Inlägg 39/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *