Publicerat av on Mar 11, 2016 i #blogg100, CJSE, Läsutmaning, Skrivande | Inga kommentarer

Vilken tur att det är bokrea! Jag blev sjukt peppad på att läsa en massa böcker nu när jag har antagit läsutmaningen att läsa minst 25 sidor per dag. Det blir mycket krigstema framöver inte bara för att jag ska delta i den internationella militärövningen CJSE i april, utan också för att jag håller på med research till min kommande roman som utspelar sig under första världskriget i min del av världen- mellan Finland och Sverige- någonstans i Kvarken.

Ken Follets århundradetstriologiGiganternas Fall, Världens Vinter och Evighetens rand– kommer att bli en sann utmaning. De är tjocka som tegelstenar, runt 700 sidor per bok, så jag kommer inte klara av att läsa dem i sängen med risk för huvudskador. Det blir till att damma av en rejäl läsfåtölj för att plöja igenom den sviten.

Så här låter beskrivningen av den första boken: 

Giganternas fall är en ny magnifik historisk berättelse av Ken Follett. En skildring av fem olika familjer – från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales – och hur deras dramatiska livsöden länkas samman under det tidiga 1900-talets omvälvande händelser: första världskriget, ryska revolutionen, kampen för kvinnlig rösträtt… Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till de makthavandes sängkammare.

Som alltid hos Ken Follett förenas spänning, romantik och historisk autencitet i denna tätt sammanvävda historia om makt och vanmakt.

Giganternas fall är första delen i en trilogi och ges ut samtidigt i ett tiotal länder. I de följande två böckerna kommer vi att få följa de fem familjernas fortsatta öden under 1900-talets konflikter och kriser.

Sedan fyndade jag även ännu en roman av nobelpristagerskan Svetlana AleksijevitjZinkpojkarna-som handlar om när Ryssland krigade i Afghanistan på 80-talet. Jag tänker mig att den kommer att ge mig lite insikter om vad som händer i landet i dag och lite förståelse för mina numera två afghanska pojkar som jag är god man till. Boken ingår i hennes svit kallad- Utopins röster. Jag planerar att läsa samtliga i den sviten också.

Slutligen ett par lättare romaner, åtminstone jämfört med krigstemat i de tidigare böckerna, Knud, den store av Hanne-Vibeke Holst. En favoritförfattare som jag inte har läst på länge. Hon har skrivit en roman om sin egen far som blev firad poet i Danmark. Och så allra högst upp på min bokhög- förra årets deckare -som alla pratade om: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Den ska jag läsa under påskledigheten. Det ser jag framemot.

Inlägg 12/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *