unnamed

Japp, nu är det klart. Jag ska delta i Criscoms mediecell i den internationella militärövningen Combined Joint Staff Excercise, CJSE 16, i Enköping 18-28 april. Vi är nio journalister som under elva dagar ska bevaka övningen. Jag har i övningen uppdraget som socialmediaredaktör, det är första gången som sociala medier tas med i övningen.

CJSE är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Försvarshögskolan, och även andra nationers försvarshögskolor deltar, samt civila myndigheter. Svenska och internationella deltagare tränar ledning av internationella militär- och krisinsatser på tre orter: Karlskrona, Uppsala och med tyngdpunkt i Enköping. Övningen utförs på engelska och deltagande länder förutom Sverige är USA, Baltstaterna, Norge, Finland, Frankrike, Österrike och Schweiz.

Syftet med CJSE 16 är dels att förbereda individen på att ingå i en multinationell stab med inriktning på operativ och taktisk nivå. Scenariot brukar vara en internationell kris i ett land där Nato genomför en fredsbevarande operation med ett FN-mandat. Ofta påminner scenariot om en afrikansk eller afghansk konflikt. Mediespelet syftar framför allt till att skapa en helhetsbild av pågående konflikt och att driva handlingen framåt.

Vi ska ligga i förläggning så jag lär nog vara rätt så mör efter elva dagar. I min mentala packlista har jag redan tagit med min egen kudde, sovmask och öronproppar. Men det är ju inte sova vi ska göra. Det här kommer att bli en mycket spännande övning. Och garanterat mycket att blogga om.

Inlägg 10/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *