Anna Åberg, digital nomad, Umeå
Anna Åberg med sin bok – En digital nomad – som hon har skrivit under sina resor runt om i världen.

 

–  Allt jag äger ryms i två väskor. Jag är numera en slags baglady, säger Anna Åberg och skrattar. Hon är på tillfälligt besök i sin hemstad Umeå för att förläsa på Leia Företagshotell om hur man kan jobba mindre och tjäna mer.

För fyra år sedan sålde Anna Åberg från Umeå allt hon ägde och blev digital nomad. Jag intervjuade henne då hon just skulle ta sina första stapplande steg,  när hon hade packat sina väskor för att åka till Malta. Sedan dess har det hänt mycket på hennes resa. På årets bokmässa i Göteborg lanserade hon till exempel sin  bok- Digital Nomad -får man leva som man vill? En handbok i hur man förverkligar drömmar. Den är full av råd och tips på hur du går till väga för att bli en digital nomad.

Hon har rest över hela världen med kontoret på fickan, eller snarare i datorn eller ibland bara med mobilen, ledorden är #nooffice och #jobbamindreochtjänamer. Hon har byggt upp ett systemföretag likt Timothy Ferriss, mannen bakom 4-timmars-veckan, där alla säljprocesser på nätet är automatiserade till en liten kostnad. Vilket dels frigör arbetstid men också ger passiva inkomster genom exempelvis filmade betalkurser.

– Mina idealkunder är främst småföretagare i Sverige som drivs av frihet. De vill jag jobba med, och över nätet, säger Anna.

Vi är många som drömmer om att förverkliga våra drömmar. Men varför gör vi inte det då? Varför är det så många som har kört fast i gamla hjulspår?

– Det är för att du är själv ditt största hinder. Det gäller att göra upp med sina självsabotörer – aptjattret i huvudet – och istället bli en självhjälpare.

Här är exempel på sju självsabotörer: 

• Att vara vag- Jag tror jag vet vad jag ska göra, men jag är inte riktigt säker.

• Hopplöshet– helt omöjligt, resignation för det man verkligen vill göra. Det kommer aldrig att bli bättre.

• Prata om dåtid eller framtid som nutid– Det här har jag prövat förut. Det blev inte bättre  tidigare, så varför skulle det bli annorlunda nu?

• Försvarsställning– jag har väl startat företag förut. Vad menar du med att jag inte försöker?

• Ta saker personligt– Offerkofta. Jag har verkligen försökt få jobb men fått nej överallt, därför har jag slutat söka.

• Jämföra sig själv med andra– Ingen annan har samma problem som jag, de bara glider igenom det här.

• Resignation – Det spelar ingen roll, saker och ting får vara som det är.

– Ta reda på vilka mönster dina självsabotörer har och se dem förändras till självhjälpare.  En bra metod för att få stopp på självsabotörerna är att ställa sig framför en spegel och tala om för sig själv vad man älskar. Det funkar alltid, säger Anna Åberg som snart sitter på ett plan till New York för en veckas skrivarkurs, men först blir det föreläsningsturné runt om i Sverige samt en tur till Köpenhamn.

– Jag har aldrig varit i New York. Det ska bli spännande. Just nu håller jag på att skriva en fantasyroman. Det känns så kul, säger hon och tar sina två väskor och går.

Här några tips från Anna till dig som vill leva som digital nomad:
• Det är viktigt att du förstår den digitala världen och marknadsföring.
• Skapa dig mod, omge dig med andra som lever som digital nomad.
• Våga släpp konventionen, bry dig inte om vad andra tycker.
• Gör dig av med saker, viktigt att ha en liten ekonomi med få fasta kostnader.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *