Publicerat av on Mar 31, 2015 i #blogg100, Företagande | Inga kommentarer

 

Birgitta Reinfeldt, ordförande i Styrelsebalans och mamma till Fredrik., tidigare statsminister i Sverige.

kvinnor med bra kompetens i en CV-databas. Det har varit trögt att få in kvinnor i styrelser men i vår är målet att få in fler, berättar Birgitta Reinfeldt, ordförande i Styrelsebalans. Hon var inbjuden av Annica Bray och Monica Falkner till en sittning på länsresidenset i Umeå i kväll arrangerad av landshövding Magdalena Andersson.

Ett 30-tal smarta kvinnor från blandade branscher inom näringsliv och offentlig sektor deltog i deras första träff i Umeå. Målet är att starta Styrelsebalans i Västerbotten och inom kort även i Norrbotten och uppmuntra kvinnor till att ta och få fler styrelseuppdrag. Enda smolket i bägaren är att du helst ska ha jobbat som chef för att få vara med.

– Vårt mål är att det ska finnas 40 procent kvinnor i alla styrelser i Sverige till 2020 och vi är inte där än, säger Birgitta Reinfeldt.

Men för att nå dit gäller det att bli en predator, alltså som ett djur högst upp i näringskedjan. Ett rovdjur som ingen trampar på i första taget. Det är en djärv liknelse, men kanske nödvändig för att fler kvinnor inte ska slå i glastaket när de vill göra styrelsekarriär. 

Kvinnliga ledare är mycket passionerade i sina arbeten och väljer arbetsplatser som speglar deras egna värderingar.

Det visar rapporten Stjärnkraft som Kairos Future har tagit fram. Men jämfört med manliga ledare så tar kvinnliga ledare betydligt större ansvar för hemmet än sina manliga kollegor. Det resulterar bland annat i att 6 av 10 chefskvinnor använder hushållsnära tjänster – men bara 2 av 10 chefsmän. Fast det är väl bra, tänker jag, förutsatt att kvinnorna har avtalat till sig en lön som täcker in de extra omkostnaderna. Men det har de antagligen inte gjort.

Birgitta Reinfeldt skräder inte med orden:

– Vi måste nå toppen och våga ta makt och förstå att det inte bara handlar om inflytande. Dessutom måste vi boosta varandras självförtroende i att vara framgångsrika kvinnor. Kvinnor behöver även bli bättre på att skriva CV- tala hellre om vad du vill och vad du kan istället för att lista dina gamla meriter.

Hon berättar vidare att hon aldrig har haft någon karriärplan men väl en livsplan- där det ingick att skaffa sig tre barn och en utbildning. Hennes råd till alla kvinnor tar jag med mig. De lägger jag gärna till i min egen plan med att må bra varje dag och det är inte nödvändigtvis att sitta i en styrelse.

• Följ din inre kompass!– Känns det här rätt?

• Välj chef!– Häng inte fast vid en dålig chef som snor dina idéer. Våga hoppa av.

• Gå åt sidan ett tag. Skaffa dig erfarenhet. Det kan vara vad som helst, resa, skriva en bok, skaffa barn eller något annat som du gillar.

• Var nyfiken!

• Skapa relationer– det är bra för business.

• Förstå ditt uppdrag och ha målet i sikte. 

Många intresserade kvinnor från Umeå och Skellefteå kom till träffen med Styrelsebalans på länsresidenset i Umeå.

 

 

Ännu fler kvinnor som inte räds att ta toppuppdrag i styrelser, som Anna Olofsson, marknadschef på Umeå kommun och Pernilla Sundgren Graniti på Congenial.
Monica Falkner,vd, Storumans tryckeri och reklam, Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län, Birgitta Reinfeldt och Annica Bray, projektledare för Science center i Skellefteå och initiativtagare till Styrelsebalans i Västerbotten tillsammans med Monica Falkner.

 

 

Nya kontakter knöts under Styrelsebalans träff. Många efterlyser utbildning av valberedningar och styrelseutbildningar.

 

Det gäller att ha målet i sikte. Bli en predator i styrelserummet som  havsörnen som bor i länsresidenset.
Det gäller att ha ett mål i sikte. Jag övar tillsammans med havsörnen som bor i länsresidenset. Inte illa för en predator.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *