Publicerat av on Apr 8, 2016 i #blogg100, kommunikation | Inga kommentarer

I dag har jag svarat på min mobil för Sverige fem gånger. Jag är en av Sverigeambassadörerna som deltar i STF:s kampanj för att marknadsföra Sverige som turistland via The Swedish Number +46 771 793 336.

Första uppringningen missade jag.

Andra gången lade personen på.

Tredje gången var det Ahmed som ringde. Han pratade lite engelska och undrade om jag pratade arabiska. Nej, svarade jag, inte än. Han hann nämna i alla fall att han var på sin skola. Sedan la han på.

Fjärde uppringningen var från en man i Georgien. Jag försökte prata om vädret i Georgien. Han frågade vad jag hette på knagglig engelska sedan la han också på.

Då tänkte jag nästan ge upp. Men då ringde William från London. En student som läste politik och historia. Han ville prata om svensk politik. Han undrade bland annat om hur det går för Sverigedemokraterna. Han hade sett att de hade minskat. Jag upplyste honom om att det verkar som att deras popularitet har sjunkit något eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna har lyft upp flyktingfrågorna mer på agendan.

Sedan pratade vi om att England ska folkomrösta om sitt medlemsskap i EU och han undrade om det var något som diskuterades i Sverige. Absolut, vi pratar massor om Brexit, sa jag.  Då skrattade han och ville veta vad vi tyckte. Tja, en del vill att England ska lämna EU för att de inte ska kunna ställa egna krav på att vara kvar i EU. Andra vill att de ska vara kvar för att de anses vara en god förbundsförvant till Sverige i EU-samarbetet mot Frankrike och Tyskland, mot de såkallade federalisterna.

Slutligen undrade han om jag hade några frågor till honom. Jag frågade om var han hade hört talas om att Sverige numera har ett eget telefonnummer. Det hade han läst på internet på olika brittiska och amerikanska sajter. Han trodde inte det fungerade, så han var tvungen att testa och jag var den första svensken han hade kommit fram till. Han var mycket nöjd. Nu vet han att det faktiskt funkar.

Han hade aldrig varit i Sverige men blev intresserad när jag berättade att i princip alla talar engelska här och att vi lär oss det från tidig ålder. Han berömde mig också artigt för min engelska.  Vi pratade cirka tio minuter totalt. Jag avslutade samtalet med att hälsa honom välkommen till Sverige. Det gillade han och skulle fundera på att komma hit.

Det var riktigt roligt att få prata om Sverige med en främling. Det ska jag göra om. Lyckligtvis går det att välja om man är tillgänglig eller inte. Jag vet inte om det är nyhetens behag, men det verkar vara många som vill prata med Sverige.

Inlägg 35/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *