Publicerat av on Apr 7, 2016 i #blogg100, kommunikation | Inga kommentarer

3058670-slide-s-3-to-promote-tourism-you-can-now-call-a-number-and-be-connected-with-some-random-swede

–  Hello! This is Sweden!

Sverige är det första landet i världen som numera har ett eget telefonnummerSTF ligger bakom kampanjen, syftet är  att locka utländska turister till Sverige. Denna gång är det inget gemensamt twitterkonto som VisitSweden lanserade för några år sedan, där en svensk twittrar en vecka var för kontot @sweden, utan verkligen ett telefonnummer. Vem som helst i världen ska kunna ringa en slumpvalt utvald svensk och fråga om livet i Sverige.

För 250 år infördes tryckfrihetsförordningen som en av Sveriges grundlagar. Sverige blev genom lagen första land i världen med en lag om tryckfrihet och denna innefattade att all information blev fullt offentlig för allmänheten och att censuren avskaffades. Som ett sätt att hedra händelsen ger STF nu svenska folket möjlighet att uttrycka sina synpunkter till hela världen. Och världen att upptäcka alla sidor av Sverige.

+46 771 793 336, det är numret dit vem som helst i världen kan ringa – för att prata med en svensk. Den som ringer vet inte vem som svarar, annat än att det är någon av de som via en app valt att anmäla sitt nummer och bli vad STF kallar för ”Sverigeambassadör”.

Att lansera ett telefonnummer i dagens digitala värld är verkligen en utmaning. De flesta unga människor jag känner ringer aldrig och har, mer eller mindre, telefonskräck, som bloggaren Louise, skriver: Ring mig inte, jag ringer (inte) dig.

Mina barn som är i 20-årsåldern och min man ryser också över tanken att bli uppringd av någon okänd. Och dessutom från utlandet. Det är som min man uttryckte det:

– Ett telefonsamtal i dag med en okänd, känns väldigt intimt.

Undrar om telefonskräcken är lika stor i utlandet?

Den amerikanska sajten co.create har testat att ringa en svensk och de summerar upplevelsen så här:

Hela upplevelsen är avgjort old-school och intim, vilket tillför en hel del nyhetskänsla. Om du vill veta vad som händer  i Stockholm i dag, är det inte svårt att ta reda på det just nu, du kan på fem minuter bygga ett liv på sociala medier som är hela Sverige, om du är benägen.

Men det finns något med att ha dessa samtal på telefonen, på ett personligt sätt, som gör att Sverige känns lite närmare, och mycket mindre främmande. Ge varje svensk som registrerar sig en roll som ambassadör för landet är kanske lite riskabelt, men åtminstone, om du vill ha möjlighet att göra Bart Simpson-liknande busringningar till svenska randos , så är det helt i händerna på alla från Los Angeles till Turkiet.

 

Inlägg 34/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *