Publicerat av on Mar 24, 2016 i #blogg100, Andlighet, kommunikation, Personligt | Inga kommentarer

egg

Den stilla veckan blev inte så lugn som vi hade hoppats på grund av terrorattackerna i Bryssel i tisdags. Men nu står påsken för dörren igen…få se nu…vad är det vi kristna firar egentligen?

Lugn. Sug på ett litet chokladägg, luta dig tillbaka och läs denna snabbguide till den kristna påskens högtider så kan du briljera under släktens påskmiddagar i helgen:

Skärtorsdagen firas till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Senare på natten när Jesus och hans lärjungar samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna. Han grips efter att Judas mot en betalning av 30 silvermynt har avslöjat för dem var Jesus finns och gett honom en kyss som tecken för soldaterna på vem som är Jesus.

Långfredagen
Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus som fattar beslutet att han ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Han blir dödad genom att hängas på korset, det minns vi på långfredagen.

Påskdagen
På den tredje dagen efter hans död uppstår Jesus. När en grupp kvinnor kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort.

Annandag påsk
Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt och på annandag påsk hör vi berättelsen om hur två lärjungar är på väg bort från Jerusalem till byn Emmaus. De går och samtalar om det som hänt och plötsligt slår någon följe med dem. De förstår först inte vem han är, men när han stannar hos dem och äter, förstår de att det är Jesus.

Källa: Svenska Kyrkan

 Inlägg 25/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *