Publicerat av on Mar 13, 2016 i #blogg100, Andlighet, Hälsa | Inga kommentarer

recept.12338.460x345I dag blev det en finstämd diskussion om andliga behov med några i min kör på Ålidhemskyrkan. Vi satt med varsin kopp kaffe och pausade en stund inför högmässan på Jungfru Marie Bebådelse Dag eller Vårfrudagen.

Det var den här dagen som Maria blev bebådad av den helige anden. Hon var oskuld och blev alltså gravid med Jesus genom den helige anden. Märklig företeelse. Verkligen. Hon måste ha varit skräckslagen, tänker jag. Så obegripligt och ett så stort uppdrag att föda Guds son. Det firar vi med att äta våfflor 25 mars. Det är ju om något ännu mer obegripligt, det lär bero på att någon misstog Vårfrudagen med Våffeldagen. Häftigt på något sätt att förvandla det stora obegripliga till en måltid med nygräddade våfflor. Kristen mystik, eller?

Men det var inte vad vi pratade om vid fikat, utan snarare om vilka behov människor har av andlighet. Inom vården i dag så är det främst de med en uttalad kristen tro som erbjuds själsliga samtal. Det finns en stor rädsla bland vårdpersonal att bemöta patienters andliga behov. Det tycker min körkompis är fel, hon jobbar som diakon inom vården.

Hon menar att det skulle vara bättre att tala om andlig vård och våra andliga behov, det är mycket mer begripligt för de flesta. Andliga behov handlar om att få tala om ens tillkortakommanden, få göra upp med det som känns tungt, eller prata om vad man själv anser vara heligt.  Det kan vara allt från sommarstugan, en vacker plats i naturen eller kanske nygräddade våfflor på vårfrudagen. Alla har vi andliga behov som behöver tillfredsställas.

Vad är dina andliga behov?

Inlägg 14/100 #blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *