Det gäller att vara kreativ när man ska kommunicera med människor som inte kan samma språk som en själv. I går träffade jag Muhammad som jag är god man för. Han har beklagat sig över torr hårbotten och lättare mjäll. Sagt och gjort gick vi på apotektet och shoppade produkter som förhoppningsvis ska hjälpa.

Men hur skulle jag berätta hur han ska använda produkterna bäst, när jag inte kan förklara på varken svenska, engelska eller hans hemspråk dari? Då kom jag på det. Jag ritade en etta och en dusch på shampoot, vilket betyder att han ska använda det först och sedan skölja ur. Sedan två och en överkryssad dusch på en fuktgivande gel som ska lämnas kvar i hårbotten.

Jag var inte lite stolt över min genialitet. Och Muhammad fattade precis hur han ska göra…hoppas jag. Jag lär få höra om det funkar i alla fall.

Bildstöd är ett bra sätt att använda sig av när det inte finns ett gemensamt språk. Region Västra Götaland har tagit fram så kallade bildkartor på http://kom-hit.se/flykting/. Det är enkelt förklarat ett papper med bilder som kan användas i kommunikationen med personer som är nya i Sverige. Bildkartorna finns på svenska, engelska och arabiska. Det finns bland annat bildkartor för hälsokommunikation, skola, lek och fritid. På bildstod.se kan man hitta ännu fler bildkartor och göra egna.


Sedan finns det även Refugees Emojis till din mobil som du kan ladda ned till iPhone eller Android. Kostar 20 kronor som går till Läkare utan gränser och har 36 olika symboler som är för hjälp till människor på flykt.

screen322x572

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *