Första bilderna på Pluto från rymdsonden New Horizon postades på Instagram i natt och president Obama hurrade och lyfte fram Nasa och det amerikanska ledarskapet på twitter.

Visst är det magiskt att få se denna fina bild på Pluto med hjärtat?

IMG_7082.PNG

Men vänta nu...är det inte så att USA har gjort det igen? Får oss att tro att vi kommer att övervinna alla svårigheter på jorden med miljöförstöringar med mera, bara vi hittar andra världar, andra planeter eller andra solsystem dit vi ska kunna fly om jorden går under. Hollywoodkänslan om domedagen är nära, kommer krypande.

Jag tog en skön morgonpromenad i skogen och runt vår syskonsjö Mjösjön, där inga bilar kan köra, där det bara finns träspänger och några morgontidiga sportfiskare. I lurarna lyssnade jag på Johan Rockström, professor i miljövetenskaps intressanta sommarprat om hur vi måste rädda jorden.

Torskbeståendet tynar bort, sjöar och innanhav förlorar syret. Det är inte längre vulkanutbrott eller jordbävningar som är den största kraften till förändringar av planeten. Det är vi.

Han blir förbannad för att vi inte tar hand om planeten bättre, han menar att vi alla behöver bli planetskötare innan det är försent. Jag gillar vad han säger, trots att hans budskap slår som kraftiga vänstersvingar mot min bekvämlighetszon. Jo, jag är ju hållbart medveten, men kanske inte tillräckligt inser jag.

Han lindar inte in orden. Men även om det ser jäkligt illa ut för jorden så finns det faktiskt hopp. Städer och länder kommer att tvingas bli mer innovativa för att göra något åt kol-och oljeutsläppen, som helst behöver försvinna redan i dag.

Så kanske Plutos hjärtebudskap till oss egentligen är att vi behöver älska oss själva mer, älska vår jord och ta hand om den varsamt. Det finns ingen annan planet som kan rädda oss, utom vi själva.

Lyssna på Johan Rockströms sommarprat här: 

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *