Publicerat av on Maj 6, 2015 i #blogg100, kommunikation, PR | 2 kommentarer

 

I dag var jag på inbjuden till Punkt PR på #PRunch där PR-konsulten Olov Baudin gav tips på hur du fångar redaktionens intresse istället för att skicka pressmeddelanden. Mycket trevligt och matnyttigt på många sätt även för mig som gammal journalist-räv.

1.  PR-plan – haka på större skeenden och göra en lokal vinkel.
Väck engagemang! Skapa goda kontakter med pressen och ha ett tydligt budskap.

2. Vad ska vi uppnå? Svara på frågor som: Varför? Vem vill du nå? Vilken redaktion? Har vi en tydlig vinkel?

3. Visa istället för att skriva. Vi minns 80 procent av det vi ser och endast 10 procent av det vi läser.  Rörlig bild väcker ännu mer uppmärksamhet. Redaktionerna tar med informationen lättare har det visat sig när det finns med rörligt material i ett pressmeddelande. Jag gjorde till exempel enkla mobilfilmer med intressanta personer i Almedalen för tre år sedan och skickade med pressmeddelanden. Det var himla lyckat. Kolla in 15 sekunder i Almedalen.

4. Anpassa– var relevant för varje redaktion. Till exempel lokala budskap till alla lokalredaktioner i landet.

5. Våga vara personlig. Ring journalister, hälsa på redaktionen, bygg journalistkontakter för framtiden, överväg att bjuda på exklusivitet av en nyhet.

6. Tänk om- Överraska. PunktPR gjorde nyligen en PR-kampanj för Norrlandsoperan i samband med Figaros bröllop som skulle utspela sig i en framtid med stor vattenbrist. Syftet med kampanjen var att de ville locka en ny publik till operan. Genom annonsering sökte de efter en person att stänga in i 24 timmar i ett rum utan vatten. De fick en 16 ansökningar och en sjuksköterska vann utmaningen. Via webb-tv och sociala medier kunde omvärlden följa honom och twittra om han man skulle ge eller ta vatten ifrån honom via #nowater24. Läs mer om kampanjen här.

Jag var själv på Figaros bröllop och förstod inte kopplingen med vattenbristen, men fick i dag förklarat att det egentligen skulle ha varit fullt av vatten på scenen men att det inte hade gått att lösa tekniskt, vilket tyvärr inte kommunicerades till publiken.

Kampanjen var mycket lyckad och gav mycket publicitet. Den fick lång exponering före med hela två veckor, men inte så mycket exponering efteråt.  

Resultat: 40-tal tidningsklipp. 20-tal inslag i etermedia. Direktsändning: TV4 och vk.se Räckvidd: Över 11 miljoner personer uppskattas ha sett kampanjen.

Det andra exemplet som Olov har jobbat med var när den norska humorduon Ylvis i en av sina TV-shower dissade Skellefteå i en sång i höstas. Då svarade Skellefteå kommun snabbt med ett kärleksbrev tillbaka och en blomsterbukett till deras redaktion och bjöd in dem till staden. De skickade även ett videosvar. Ylvis tackade och lovade att de ska komma till Skellefteå på besök men ännu har ingen sett av dem än.

– Det var som var bra här var att Skellefteå vända opinionen till sin fördel och att de agerade så snabbt, säger Olov Baudin.

Resultat: 4 000 läste Skellefteå kommuns pressmeddelande/ kärleksbrev, 6 000 visningar av Skellefteå kommuns videosvar på Youtube ( vilket är bra för en offentlig verksamhet), stor nationell och internationell uppmärksamhet.

Och så här fin lunch fick vi på #PRunch. Vegetariskt, så klart! 

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *