Publicerat av on Apr 27, 2015 i #blogg100, Film | 2 kommentarer

Pappa Kom Hem - a film by Ingela Hjulfors Berg

Det är i dag 70 år sedan Finland slöt fred 27 april 1945 med Ryssland efter det sista slaget- Lapplandskriget- utanför Rovaniemi. Finnarna  tvingades av ryssarna att köra ut 200 000 tyska soldater från finska Lappland, annars så skulle ryssen inte acceptera krigsuppgörelsen.

Tyskarna var inte särskilt glada, som förväntat, och svarade med att bränna ned Rovaniemi. Tre hus stod kvar efter branden och tusentals finska familjer tvingades på flykt till norra Sverige.

Min pappa var krigsveteran från finska fortsättningskriget 1941-1944, som utkämpades mot ryssen på Karelska näset i södra Finland. Han hemförlovades efter det slaget och slapp Lapplandskriget. Tur för mig. Han var nog mentalt sargad ändå. Flera av er vet att jag gjorde en film om hans krigsupplevelser – Pappa Kom Hem.

De flesta av veteranerna är i dag döda, men ännu finns det 26 000 krigsveteraner kvar i livet i Finland. Jag hedrar de och pappa i dag.

Ni slogs inte förgäves! Nu gäller det att hålla Putin borta från Finlands och Baltstaternas gränser. Det är därför vi behöver EU, så vi får behålla vår frihet i Europa.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *