Publicerat av on Mar 6, 2015 i #blogg100, Blogg, kommunikation, Skrivande, sociala medier | One Comment

10 Steps to Becoming a Better Writer
Like this infographic? Get more

Vi är över 100 bloggare som har hakat på #blogg100 i år. 100 inlägg på 100 dagar ska produceras. Vad som driver oss är olika. Joakim Jardenberg ska till exempel skriva 100 inlägg om granskande journalistik, där han ifrågasätter rådet att journalister alltid ska få stå emotsagda. Mycket intressant tycker jag som både är journalist och kommunikatör, det är frågor som jag också gärna diskuterar.

Bloggen Tomatsallad drivs av Kristina Svensson – en entusiastisk hobbyfotograf och skribent som brinner för att berätta. Hennes plan är att instagramblogga varje dag, genom att ladda ned en plug-in i WordPress som heter Instagrabber, hon har ställt in i inställningarna att varje bild blir ett utkast till ett inlägg. Men hon glömde att fylla i att det bara skulle vara nya bilder, vilket innebar 667 utkast som väntade på publicering när hon loggade in. ( Hahaha…) Men idén är bra. Den ska jag också testa.

Och Maria Gustafsson aka Mikumaria är ju en bloggveteran i sammanhanget hon ska vlogga i år det vill säga videoblogga 100 ggr på 100 dagar.
Förra året körde hon 100 podcasts. Galet bra!

I höstas ville jag komma igång med min egen skrivprocess och utmanade mig själv i en 30-dagars bloggutmaning. Det var ganska jobbigt bitvis, jag gick runt och planerade hela tiden för nya blogginlägg. Skrev små anteckningar i mobilen från olika event jag var på, bloggade när det blev en paus i resandet på flyget eller på kören. ( Där mina körkompisar gav mig onda ögat och påpekade att lägga ned mobilen i alla fall ibland) Jag kom fram till en bloggstrategi i tre steg som funkade bra för mig just då. Fast min ambition att fortsätta efter de 30 dagarna försvann. Eller orken försvann.

Jag är tacksam för att jag ”provbloggade” ett längre tag i höstas. Det fick mig att inse att mycket av skrivandet måste ske varje dag och inte alltid långa och smarta inlägg. Huvudsaken är att jag skriver något på bloggen. Jag tar en dag i taget.

Jag hittade Brian Clarks tio råd för bättre skrivande och fick mig ett gott skratt. Den skickar jag med mig till dig som vet att du kommer att lida av bloggångest i vår.

Så här låter råden på svenska:

10 steg till att bli en bättre skribent

  1. Skriv.
  2. Skriv mer.
  3. Skriv ännu mer.
  4. Skriv ännu mer än så.
  5. Skriv när du inte vill.
  6. Skriv när du gör.
  7. Skriv när du har något att säga.
  8. Skriv när du inte har något att säga.
  9. Skriv varje dag.
  10. Fortsätt att skriva.

 Vilka är dina bästa tips för att bli en bättre skribent?
inlägg 6/ #blogg100

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *