Publicerat av on Jan 29, 2015 i kommunikation, Ny teknik, Radio, sociala medier | Inga kommentarer

iphone_lowVad gör vännerna nu? Åh, de är på krogen och delar en flaska vin, noterar du på Instagram. Tankarna börjar snurra: Varför är jag inte där också? Borde jag vara det istället för att vara hemma med min goda bok? Du velar fram och tillbaka men väljer till slut att stanna hemma men du kan inte riktigt vila i känslan.

Fenomenet kallas för FOMO, eller “fear of missing out,” alltså rädslan för att gå miste om något som händer på de sociala nätverken, Instagram, Facebook, Twitter med mera. Det kan också kallas för abstinens, om man inte är inne och kollar på nätverken hela tiden. Det var något som blåstes upp av pressen förra veckan när Instagram låg nere en timme. Flera uttryckte faktiskt en viss stress över uppehållet.

Men blir vi verkligen stressade av tekniken? Eller är det något annat som stressar? Enligt en ny undersökning bland 1801 amerikaner slår forskare på Pew Research Center och Rutgers University fast att tunga användare av internet och sociala medier inte har högre nivåer av stress än de som inte använder nätverken. Kvinnor som använder Twitter, e-post och fotodelningsnätverk visar dessutom mindre stress än kvinnor som inte använder dem.

Hur kommer det sig? Det förklarar inte undersökningen som enbart har uppmätt upplevd stress bland de tillfrågade. Men en orsak kan ju vara att det för många är avkopplande att vara inne på Facebook eller Instagram och ta del av andras vardag i både stort och smått .

Vi blir inte heller stressade av glassiga statusuppdateringar av vänner som är på fina middagar och resor med mera utan istället av personliga tragedier enligt undersökningen. Vi stressas mer av om en nära vän skriver på Facebook att de har förlorat jobbet eller blivit sjuk i cancer. Det lär ha starkast effekt på kvinnor och gäller bara om det är nära vänner.

Det liknar effekten som finns i media, ju närmare i avstånd en nyhet har desto större engagemang känner vi, som till exempel terroistmorden i Paris som medförde 17 döda rönte större rubriker än när Al Schabab i Nigeria samma vecka dödade omkring 3000 människor. Ett försvar till nyhetsrapporteringen från Paris är att det var mycket lättare att få veta vad som hände där på plats i realtid än jämfört med Nigeria där det knappt finns internationella journalister på plats då de har svårt att komma in i landet.

 Det kommer ständigt ny teknik som påverkar våra liv och ofta lyfts stressfaktorn fram. Rädsla för teknik är inget nytt. Det var samma sak när telefonerna, radion och tv:n kom för att inte tala om videon där belackare hävdade att vi skulle se mer videovåld. Men teknik har gjort oss mer effektiva och fördelarna uppväger stressfaktorerna.  Ny teknik gör våra liv annorlunda, men inte nödvändigtvis mer stressande än de skulle ha varit annars.

 Men om du funderar på minska ditt teknikanvändade så föreslår jag tre åtgärder:

1. Stäng av push-notiserna i mobilen.

2. Rensa ut energitjuvar ur ditt liv på nätet som får dig att ilskna till i onödan.

3. Begränsa tiden du avsätter i sociala digitala nätverk. Kanske bara vara inne en kort stund morgon och kväll? Eller inget på helgerna?

Och om du helt vill stänga av så gör det. Vad hindrar dig? Det är ju som livet självt, om du känner att något påverkar dig negativt så sluta med det då. Det kan vara lättare sagt än gjort men ta ett uppehåll ett tag och känn efter hur det känns och ge dina vänner på nätet en annan möjlighet att nå dig till exempel via sms eller mejl. Överge dem inte bara tvärt. Du är ju en viktig person i deras liv också.

I dag var jag och snackade om teknikstress på P4 Västerbotten. Lyssna här om du har lust, start cirka 2.34: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/489393?programid=284&playepisode=489393

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *