Publicerat av on Maj 20, 2012 i Film, Personligt, sociala medier | 2 kommentarer
Pappa Kom Hem - a film by Ingela Hjulfors Berg
Pappa Kom Hem

I helgen var jag på fest hos en gammal kompis – Johan Gunséus – en av Sveriges bästa fotografer, i alla fall i mitt tycke. Det var ett superhäftigt kalas, mycket skönsång, dans, god mat och hans allra bästa vänner hade samlats till fest i Umeå. Många fotografer på plats. Förstås. Ett härligt gäng av sköna människor.

Hur som helst så hamnade jag i snack med fotografen Sanna Sjöswärd. Hon pratar intensivt, skrattar hest och har ett stort burrigt mörkt hår. Vi delade några Camel i den kylslagna kvällningen på Druidgårdens balkong. Sanna är adopterad från Iran och har skrivit en bok om sin biologiska mamma Min mamma är en persisk prinsessa”. En resa tillbaka rötterna. Alltid lika smärtsamt att ta reda på vad som har påverkat en till att bli den människa man är i dag. Och alltid lika viktigt.

Jag berättade om min dokumentärfilm Pappa Kom Hem som hade premiär 2007 och som är min resa tillbaka till rötterna i Finland. Min fina pappa som var krigsveteran redan som 19-åring. Inga yttre skador men med massor av invärtes svärta. Sannas adoptivmamma är dessutom finlandssvensk precis som mina föräldrar.

Vi log båda åt våra finlandssvenska rötter. De där raka, lite karga människorna på andra sidan viken. De som inte räds att säga vad de tycker och tänker, även när man inget vill veta. Jag har hämtat mycket av mitt arv från dem. Det är jag stolt över.

Sanna blev eld och lågor över min film och tryckte sitt visitkort i min hand. Hon är den andra personen på kort tid som faktiskt vill se den så här lång tid senare. Så nu har jag äntligen tagit modet till mig och släpper den på Youtube med engelsk textning.

Jag borde skriva en massa brasklappar om filmen men, men…den har några år på nacken och var mitt första längre filmprojekt. För mig har den hjälpt mig mycket i min personliga resa och förhoppningsvis så kan den även hjälpa någon annan i sitt sökande.

Här hittar du filmen:

Tack, Sanna, för att du fick mig till att ladda upp den till slut.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *